Caravana Galei Premiilor in Educatie si-a incheiat periplul la Bucuresti

16 Iun 2011

 

Pe 15 iunie, Fundatia Dinu Patriciu a organizat in Bucuresti, in spatiul primitor al Salii de Lectura de la Facultatea de Litere, conferinta "Solutii pentru imbunatatirea sistemului de invatamant romanesc" care a incheiat periplul national de promovare a Galei Premiilor in Educatie. La fel ca la Timisoara, Cluj, Iasi si Constanta, conferinta din Bucuresti a reunit persoane din mediul universitar si preuniversitar, cercetatori, activisti in ONG-uri educationale, dar si reprezentanti ai mediului de afaceri romanesc.

La conferinta au luat cuvantul Prof. Dr. Liviu Papadima – Decan al Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, Simona Velea – Sef Laborator Teoria Educatiei, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Cosmina Frincu – CSR Manager BRD Groupe Société Générale, Raluca van Staden – Cercetator stiintific gradul I si Sef al Laboratorului de Electrochimie PATLAB si Diana Certan – Manager al Fundatiei Noi Orizonturi.

O concluzie unanima a discutiilor a fost necesitatea unui alt ritm de reforma in educatie, iar vorbitorii s-au centrat in discursuri pe necesitatea de a porni de la situatiile pozitive din sistem, care exista desi sunt invizibile in discursul public.

Din perspectiva sa de profesor universitar, Liviu Papadima a criticat asteptarile societatii de a pregati absolventi doar pentru a fi integrati pe piata muncii. "Studiile universitare le pun acestora la dispozitie de fapt cunostinte ce le vor fi utile pentru toata viata, misiunea asumata a universitatilor fiind de a forma buni experti in diverse domenii ale cunoasterii". De asemenea, a impartasit audientei opinia sa ca lipsa de performanta se datoreaza multiplelor reforme incoerente si inconsecvente, o politica educationala consecventa desfasurandu-se pe parcursul unui ciclu scolar complet, respectiv 15 ani.

Simona Velea, cercetator in educatie, si-a afirmat convingerea ca interventiile de succes in invatamant sunt cele de natura valorica, afectiva si ca "de la acestea trebuie sa plecam in implementarea schimbarii ce trebuie sa se intample in educatie". Asteptarile sale de la decidentii politici sunt consecventa si un ritm normal al schimbarii.

Nuantand ideea Prof. Dr. Liviu Papadima, Cosmina Frincu a afirmat ca intre sistemul universitar si mediul de afaceri trebuie construit un parteneriat win-win, pentru ca "niciun business nu poate avea succes cu un public lipsit de educatie".


Cunoscuta si apreciata pe plan national si international, Raluca Ioana van Staden a facut o pledoarie a cercetarii si a necesitatii investitiilor in acest sector, explicand ca avem de luptat pentru a ne debarasa de ideea ca numai in afara tarii se poate lucra la un nivel ridicat in cercetare. "Avem in Romania multi cercetatori si multe laboratoare cu nimic mai prejos decat in strainatate!"

Diana Certan, de la Fundatia Noi Orizonturi, a vorbit de asemenea despre experienta pozitiva a organizatiei pe care o conduce, in implementarea proiectului de educatie nonformala derulat in scoli si licee, IMPACT. Printre succesele proiectului, cel mai de seama este acela de a fi strans peste 500 voluntari din randul profesorilor romani, care de patru ani isi dedica pro bono cel putin 2 ore pe saptamana activitatilor cu tinerii beneficiari.

Conferinta de la Bucuresti a lansat in mod oficial inscrierile la cea de-a treia editie a Galei Premiilor in Educatie, o competitie nationala care identifica cele mai meritorii exemple din educatia romaneasca si le recompenseaza cu premii in valoare totala de 250.000 euro.

 

Gasiti imagini din timpul conferintei aici.


Exprima-ti opinia

Nume:
Prenume:
Email:
Mesaj: