Conferinta Solutii pentru imbunatatirea sistemului de invatamant romanesc

25 Mai 2011

 

Caravana Galei Premiilor in Educatie a facut astazi prima oprire la Timisoara, gazda evenimentului fiind Aula Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor din cadrul Universitatii de Vest Timisoara (UVT).

Intentia acestei caravane este de a dezbate solutiile pe care le putem aplica in scopul imbunatatirii sistemului romanesc de invatamant, iar parteneri in acest demers sunt reprezentanti ai inspectoratelor scolare judetene, membri ai corpului profesoral local, elevi si studenti, reprezentanti ai mediului de afaceri.

Primul care a luat cuvantul a fost dl. Ioan Talpos, decanul UVT, acesta vorbind despre schimbarile ce au loc in sistemul universitar de invatamant pe fondul prevederilor noii Legi a Educatiei Nationale. Unul dintre aspectele scoase in evidenta a fost si acela ca UVT este singura institutie de invatamant superior din Romania care se afla in topul SCOPUS al celor mai performante organizatii de cercetare din lume.

A urmat apoi prezentarea sustinuta de Conf. univ. dr. Mihai V. Putz, laureatul Premiului I la sectiunea „Cercetatorul anului” in cadrul Galei Premiilor in Educatie din anul 2010, prezentare dedicata domeniului cercetarii, si in primul rand cercetarii fundamentale.

In acest context s-a sustinut faptul ca directia in care se indreapta in acest moment sectorul cercetarii nu este neaparat una corecta, in sensul ca se pune un accent din ce in ce mai mare pe cercetarea aplicativa, utila in primul rand dezvoltarii economice, scazand in acelasi timp accentul pus pe cercetarea fundamentala, utila nu atat dezvoltarii economice, cat mai ales cresterii nivelului de cunoastere al umanitatii.

De asemenea a fost abordat si subiectul „finantare”, iar concluzia vorbitorului a fost ca rezultatele nu depind doar de gradul de finantare al cercetarii, ci si de capacitatea cercetatorilor de a depasi obstacolele.

Domnul Francisc Halasz, Inspector Scolar Adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Timis a vorbit despre subfinantarea cronica a sistemului de invatamant la nivel preuniversitar, despre lipsa dotarilor materiale si lipsa de motivatie a cadrelor didactice, dar si despre faptul ca, in lipsa unei pregatiri initiale adecvate, unii dintre profesorii care intra in sistem nu produc rezultate, desi pe parcursul facultatii au obtinut note foarte bune. Un articol detaliat despre pregatirea initiala a cadrelor didactice puteti citi aici.

Mai mult, potrivit sondajelor efectuate de catre Inspectorat in randul elevilor de clasa a VIII-a, peste 70% dintre acestia au declarat ca doresc sa urmeze licee teoretice, in timp ce doar 30% au declarat ca doresc sa isi continue pregatirea in sistemul profesional de invatamant. Aceasta situatie nu este de salutat din moment ce economia romaneasca nu are nevoie doar de persoane cu pregatire superioara, ci si de „meseriasi”, respectiv de angajati care sa fie bine pregatiti intr-o anumita meserie, fie ca discutam despre mecanici auto, despre ospatari, sau despre tinichigii.   

Compania Continental Romania, care are aproximativ 10.000 de angajati in tara noastra, a fost reprezentata de d-na Alina Bratu, discutia fiind in acest caz axata pe asteptarile pe care firmele le au de la sistemul de invatamant si de la proaspetii absolventi.

Unul dintre aspectele negative scoase in evidenta a fost acela ca interesul tinerilor pentru practica in marile companii este din ce in ce mai scazut, in timp ce asteptarile salariale sunt mult prea mari comparativ cu ceea ce ofera tinerii din punctul de vedere al cunostintelor si capabilitatilor.

A fost analizata si situatia existenta pe piata muncii, in sensul ca numarul noilor locuri de munca generate anual nu este suficient pentru a ii absorbi pe cei 200.000 de tineri care ies anual de pe bancile facultatilor, iar intrebarea la care nu s-a dat un raspuns clar este de ce au scos universitatile atat de multe locuri la concurs (de fapt concurs este impropriu spus din moment ce la facultate se intra pe baza de dosar), in conditiile in care stiau ca inflatia de studenti va genera o inflatie de absolventi.

Este adevarat ca Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ce priveste numarul de studenti raportat la populatie, insa am ars etapele prea repede, iar cresterea numarului de studenti a fost prea rapida, infrastructura de invatamant si economia nefiind pregatite pentru o asemenea evolutie

Printre vorbitori a fost si Csilla Balint, eleva a Colegiul National Constantin Diaconovici Loga din Timisoara si laureata cu Mentiune speciala la sectiunea „Elevul anului” in cadrul editiei din 2010 a Galei Premiilor in Educatie. Ea a vorbit despre faptul ca sistemul de invatamant nu stimuleaza elevii si, mai mult, nu stimuleaza performanta. Spre exemplu, Csilla a refuzat in 2009 sa mearga la Olimpiada Nationala de Geografie (unde a luat locul I in 2010) din cauza conditiilor improprii in care elevii au fost cazati, banii alocati servirii mesei fiind de doar 9 lei/zi.

In incheiere a vorbit d-na Diana Gligor, manager programe educationale al Fundatiei EOS, fundatie laureata cu Premiul III la sectiunea „ONG-ul anului in domeniul educatiei” in cadrul editiei din 2010 a Galei Premiilor in Educatie. In discursul sau, d-na Gligor a vorbit depre modul in care fundatia pe care o conduce ajuta cadrele didactice sa isi imbunatateasca metodele de predare, evidentiind faptul ca profesorii nu trebuie sa se limiteze doar la predare, ci trebuie sa devina mentori pentru elevi.

Caravana Galei Premiilor in Educatie va ajunge in 26 mai la Cluj, in 2 iunie la Iasi, in 9 iunie la Constanta, iar in 15 iunie la Bucuresti.

Gasiti imagini din timpul conferintei aici.


Exprima-ti opinia

Nume:
Prenume:
Email:
Mesaj: