Maine incep inscrierile la cea de-a doua editie a Galei Premiilor in Educatie – Fundatia Dinu Patriciu

14 Iun 2010

 

Incepand cu 15 iunie, elevii, studentii, profesorii, scolile, facultatile si ONG-urile care deruleaza programe educationale se pot inscrie la Gala Premiilor in Educatie – o competitie care isi propune sa gaseasca, sa premieze si sa promoveze cele mai bune proiecte din sistemul de invatamant romanesc, proiecte care vizeaza nu doar rezultatele scolare deosebite si dezvoltarea profesionala, ci si implicarea in comunitate, sustenabilitatea si voluntariatul.

Competitia, aflata in acest an la cea de-a doua editie, ofera premii in valoare totala de 250.000 de euro. Pe langa cele 9 sectiuni de concurs de anul trecut (Elevul anului, Profesorul anului - invatamant preuniversitar, Scoala anului, Studentul anului, Profesorul anului - invatamant universitar, Facultatea anului, Cercetatorul anului, ONG-ul anului in domeniul educatiei si Proiectul anului), organizatorii Galei au adaugat doua sectinui de concurs noi: Invatatorul/Educatorul anului si Bibliotecarul anului.

"Am promis inca de anul trecut ca Gala nu va fi doar un eveniment de o seara, ci un alt program pe termen lung al Fundatiei care va aborda educatia din Romania intr-un mod constructiv, un program care se concentreaza pe punctele forte ale oamenilor din sistem, care in ciuda lipsei de fonduri reusesc sa faca lucruri minunate. Am promis ca vom fi flexibili, ca vom tine cont de feedback-ul participantilor si ca vom dezvolta acest program in asa fel incat sa acoperim intregul domeniu al educatiei. De aceea, editia din acest an are premii mai mari cu 50.000 de euro in comparatie cu anul trecut si mai multe sectiuni de concurs", a declarat Tincuta Baltag, Director General al Fundatiei Dinu Patriciu.

Tot o noutate a editiei din acest an este rubrica de recomandari a competitiei. Astfel, cei care doresc sa recomande pe cineva in competitie, o pot face prin completarea unui formular sumar. Persoana recomandata va primi un email prin care va fi informata cu privire la posibilitatea de a participa la competitie.

Cei care doresc sa se inscrie o pot face pe site-ul www.premiileineducatie.ro, prin completarea unui formular de concurs. Acesta trebuie apoi tiparit si trimis prin posta pe adresa Fundatiei (Str.Mircea Eliade, nr. 2, Bucuresti) pana pe data de 27 septembrie, alaturi de documente care sa ateste valoarea de adevar a informatiilor inscrise in formular.

Apoi, intre 27 septembrie si 22 octombrie, un Juriu alcatuit din 60 de membri va evalua candidaturile depuse si va desemna castigatorii. Juriul Galei este alcatuit atat din reprezentanti ai Ministerului Educatiei (Ionel Haiduc – Presedinte Academia Romana, Adrian Curaj - Presedinte Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Ioan Dumitrache - Presedintele Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Radu Anghel Vasilescu – Director Palatul National al Copiilor, Simona Velea – Director Institutul de Stiinte ale Educatiei, Radu Gologan – Presedinte al Societatii de Stiinte Matematice, Lucian Ciolan - Seful Catedrei de Pedagogie a Facultatii de Psihologie și Stiintele Educației), ai presei (Catalin Stefanescu – TVR, Marian Voicu – Europa FM, Andreea Ofiteru – Adevarul, Magda Barascu – Hotnews, Mirela Nicolae - Radio Romania Cultural, Raul Florea – Gandul), reprezentanti ai sectorului neguvernamental (Ionut Sibian - Director General FDSC, Ioana Avadani – Director Centrul pentru Jurnalism Independent, Marian Stas – Presedinte Fundatia CODECS pentru Leadership, Mirela Nemtanu – Director Fundatia RTC, Elena Serban – Director Fundatia Vodafone), ai corporatiilor (Cosmina Frincu - CSR & Sponsorship Manager BRD - Groupe Société Générale, Catalin Stefan - Project Manager SIVECO Romania, Georgeta Bora - Sustainable Development Coordinator RBS Bank din Romania) ai organizatiilor studentesti (Alexandru Ghita – Educativa, Andrei Botez – Uniunea Studentilor din Romania, Vlad Teiosanu – VIP, Laura Dica – AIESEC), cat si din castigatori ai Galei de anul trecut.

"In ultima vreme, despre invatamant, vorbesc persoane dinafara sistemului, si din pacate, numai in termeni critici. In invatamant lucreaza insa oameni care sunt precum lumanarile: se consuma pe ei pentru a lumina pe altii. De multe ori acest efort nu se vede si nu este rasplatit. A fost nevoie sa se inventeze Gala Premiilor in Educatie pentru a evidentia astfel de oameni. A fost nevoie de o initiativa privata pentru a se arata partile bune ale invatamantului, in cea mai mare parte a lui, de stat. Este nevoie de Gala in continuare, pentru ca educatia de calitate merita recompensata!", a declarat Wladimir Boskoff, decanul Facultatii de Matematica si Informatica, Universitatea Ovidius din Constanta, castigatoare a premiului II, sectiunea Facultatea anului, Gala Premiilor in Educatie 2009.

Anul trecut, Gala a avut 36 de castigatori. Cei mai multi au fost din Iasi, apoi din Bucuresti si Cluj. Pentru promovarea lor, Fundatia Dinu Patriciu a realizat un Catalog in care sunt descrise pe larg realizarile lor si motivul pentru care au fost premiati. Materialul se doreste a fi "o carte alba" a invatamantului romanesc, un manual de bune practici si de modele demne de urmat. El poate fi descarcat de la adresa: http://www.premiileineducatie.ro/resources/files/CATALOG_FINAL_Gala_Premiilor_in_Educatie.pdf

Despre Fundatia Dinu Patriciu

Fundatia Dinu Patriciu este o organizatie neguvernamentala si apolitica, care sprijina si promoveaza educatia, in toate formele sale, ajutand la formarea unor indivizi cu un pronuntat spirit de initiativa, cu o constiinta civica deosebita si un real simt al responsabilitatii. Fundatia isi propune astfel sa contribuie la transformarea societatii romanesti intr-o societate de cetateni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri. De la infiintare, Fundatia dezvolta programe ample precum "Inventeaza-ti Viitorul!", "Orizonturi Deschise", "Sponsorizeaza un Copil", "Educatia Merita", "Gala Premiilor in Educatie", "Professoria" si "joburilaorizont.ro" si isi propune sa contribuie la revitalizarea valorilor sistemului educational romanesc.

Pentru mai multe detalii privind programele dezvoltate de Fundatia Dinu Patriciu accesati www.fundatiadinupatriciu.ro.


Exprima-ti opinia

Nume:
Prenume:
Email:
Mesaj:
Monea Aurel Sergiu
12 Sep 2010

Este minunat' eu am inceput un =Program de cultura generala =pt.tinerii din Muscel-Arges si aveam nevoie de un formular de inscriere.Va multumesc A.Monea
Calinescu Stefania-Luminita
17 Iun 2010

Ne bucurăm că mai există oameni, mai ales personalităţi, care sunt preocupate de actul educaţiei şi apreciază efortul şi jertfelnicia unor dascăli care îşi pun tot sufletul pentru a lumina mintea copiilor şi pentru a-i forma ca oameni. Am dorit să-mi exprim opinia pentru a saluta iniţiativa domnului Patriciu şi a colaboratorilor săi şi pentru a recomanda înscrierea în competiţie a doamnei profesoare Elena Stoica de la Corbeni. Fac menţiunea că deşi este la pensie de 7-8 ani, dumneaei este profund dedicată actului educaţiei, îndrumând în continuare, fără să fie remunerată, cercul de pictură "Culoare şi Vis" şi reuşind să ne uimească prin acelaşi număr însemnat de premii internaţionale. Nu pot să nu subliniez marea disponibilitate de care dă dovadă în susţinerea actualilor şi foştilor elevi prin organizarea de expoziţii şi prin implicarea în diverse activităţi, toate acestea impunând-o ca profesor model, ca om desăvârşit şi ca artist complet. O cunosc foarte bine pe această doamnă şi ştiu că modestia dumneaei o împiedică să ceară o recompensă financiară. De aceea, vă rog insistent să o contactaţi pentru a o invita să participe la acest concurs. Adresa de e-mail a dumneaei este elena_stoica_ro@yahoo.com. Recomandarea vine din partea unui părinte care a avut norocul ca fiicele lui să se bucure de ajutorul acestei doamne profesoare. Va multumesc!
Ungureanu Anica
15 Iun 2010

Prea putin promovata in interiorul scolii aceasta nobila actiune;truditorii sistemului nici nu stiu ca s-a gandit si la ei cineva! iar ca sa te propuna cineva,cine?colegul ca sa-i iei punctele? Un parinte da,el ar face-o,dar nu stie,pentru ca reclamele cu asa ceva costa!
Ciutureanu Rodica
15 Iun 2010

Toate aceste "mici finantari" acordate de ONG-uri de pe linga MARI COMPANII CONDUSE DE CEI MAI IMPORTANTI PATRONI DE COMPANII DIN TARA ,VIN IN SPRIJINUL DEZVOLTARII COMUNITARE,IN SPRIJINUL INVATAMINTULUI ROMANESC,care este in colaps, ca de altel si alte domenii.CONCURSUL DE PROIECTE "GALA PREMIILOR IN EDUCATIE"!,ESTE UN BUN PRILEJ , CA CEI CARE U ABILITATI IN DOMENIUL EDUCATIEI SA PROFITE DE ELE,SI SACISTIGE ACESTE FINANTARI , VENIND IN SPRIJINUL COPIILOR CU POISIBILITATI REDUSE. MA NUMESC CIUTUREANU RODICA, IDEEA DE A INFIINTA O ORGANIZATIE NON GUVERNAMENTALA,A VENIT DIN PROPRIE INITIATIVA, DIN DORINTA DE A IMPARTASI IDEI , DE A CONTRIBUI ATIT CIT NE STA IN PUTINTA,LA DEZVOLTAREA COMUNITATII IN CARE LOCUIM SI TRAIM.COPIII SI TINERII REPREZINTA PENTRU NOI, VIITORUL DE MINE , SPRIJINUL PENTRU FOARTE MULTI DINTRE NOI ,LA BATRINETE! PENTRU NOI, CA ORGANIZATIE DIN MEDIUL RURAL , MAI ALES CA SUNTEM LA INCEPUT DE DRUM, SI LUCRAM CU COPII, EI FIIND PRINCIPALII BENEFICIARI, ASA CUM SPUNE SI TITLUL"TINERE SPERANTE",AR FI BINEVENITA ORICE FINANTARE ,PENTRU CA ,ASTFEL AM DEVENI MAI EFICIENTI,AM AVEA ALTE POSIBILITATI DE A DEVENI CUNOSCUTI in Afara comunitatii. AMDORI SA PARETCIPAM CU COPIII LA ACTIVITATI CULTURAL -ARTISTICE,LA CONCURSURI D DANS, DAR , ---DEOCAMDATA ,POSIBILITATILE NOASTERE MATERIALE , SUNT FOARTE REDUSE , ACTIVITATEA NOSTRA , CONCENTRINDU-SE FOARTE MULT PE PREGATIREA ARTISTICA A COPIILOR.VA RUGAM SA NE RASPUNDETI L ACEASTA MICA PRZENTARE A ASOCIATIEI NE VA FI DE MARE AJUTOR.----AM DORI DIN SUFLET SA IESIM CU COPIII IN AFARA COMUNITATII , MAI ALES CA SUNT FOARTE MULTI, CARE N-AU AJUNS NICI MACAR PINA LA CRAIOVA,CARE SE AFLA LA --40km distanta.NU SUNTEM LIPSITI DE MODESIE, CIND SPUNEM CA SUNT NISTE COPII DEPOSEBIT DE TALENTATI. DANSEAZA MAI MULTESTILURI DE DANS MODERN, DANS TIGAESC, SI DANSURI MODERNE SPECIFICE SI ALTOR POPOARE. FELICITAM DIN SUFLET CISTIGATORII PRIMEI EDITII A CONCURSULUI .
DRAGHICESCU SILVIA
15 Iun 2010

Felicitari pentru initiativa, seriozitate si perseverenta. Scoala romaneasca merita o soarta mai buna. Din pacate, sunt tot mai putini oameni dispusi sa recunoasca meritele slujitorilor scolii. Educatia se afla in suferinta atata timp cat competentele se cumpara si nu se cultiva. Personal, ma consider un semanator, care timp de peste 40 de ani a slujit cu neobosita credinta valorile frumosului din natura, din arta, relatiile interumane. Munca educativa facuta cu pasiune si iubire fata de copii innobileaza pe dascalii si-i face mai bogati decat pe oricare alti slujbasi. Am avut nesperata onoare sa ma numar printre participantii la editia precedenta si chiar daca nu m-am numarat printre premianti, ma consider o invingatoare. Va rog sa-mi permiteti sa propun cateva cadre didactice de exceptie sa participe la GALA PREMIILOR IN EDUCATIE. Acestea sunt: d-na prof. CRISTINA-GLORIA OPRISA de la Scoala "Mircea Eliade" din Satu Mare; d-na institutor STELA GURZAU de la Scoala Nr.15 "Grigore Antipa" din Constanta si d-na invatatoare ANICA UNGUREANU de la Scoala Nr. 8 " George Calinescu" din Onesti, judetul Bacau. MULT SUCCES!
OLARIU ELENA elena laura
15 Iun 2010

dintr/o eroare, am gresit, trimitand incomplet formularul. Mai pot face reincrierea?
motreanu ana
14 Iun 2010

Am fost alaturi de castigatorii de la prima editie si dorim sa continuam .Pe Licurici acum ii cunoaste toata tara. Eu prin mesajul meu dinspre arta sper sa modernizam invatamantul romanesc si sa devenim mai buni si responsabili.