Dragos Preda, Vicepresedinte, Liga Studentilor Romani din Strainatate

"Dedicarea si determinarea echipei Fundatiei Dinu Patriciu ma conving sa pasesc pe treptele acestui nou proiect. Mi-am pus si mi-a fost totodata lansata intrebarea simpla: – o intrebare pe cat de elementara prin trairea actului in sine, a realizarii, a daruirii, pe atat de stimulanta si cuprinzatoare, prin polivalenta ideilor si a simtamintelor, a vastei palete de dimensiuni ale societatii pe care tinde sa le atinga.

Motivatia se regaseste in mai multe izvoare.

Pe de o parte in idealismul varstei, tind sa consider, inca frageda. Aceasta imi permite sa visez, inca, cu ochii deschisi si sa traiesc realmente forta si efervescenta necesara pentru a spera, nu ca ultima sursa de proiectie a viselor, ci cu incredere intr-un sistem educational adecvat societatii mileniului al III-lea.

Pe de alta parte prin formatia parintilor mei - amandoi, printre altele, cadre didactice (atat in mediul pre-universitar, cat si cel universitar) am intrat in contact direct, pe intreg parcursul vietii, cu aspecte deopotriva pozitive si negative ale sistemului nostru educational.

De asemenea, am simtit inca din adolescenta nevoia sa ma implic si sa pot sa misc si eu o rotita, cat de mica a acestui sistem. Asadar, am facut parte inca din anii de liceu din una dintre primele organizatii ale elevilor din Romania - proiectul SCOALA 2000, ce urmarea conturarea unei mentalitati democratice si gestionarea problemelor elevilor intr-o agora de tipul unui Parlament al elevilor. Tind inca sa consider ca nu eram destul de pregatit pentru a intelege faptul ca implicarea, vointa si putinta de a realiza ceva efectiv transcede idealismul si visul. Am parasit acest mediu pentru a reveni dupa ce anii de facultate si multiplele experiente din viata si-au spus cuvantul. Am revenit cu o incredere si o forta mentala maturata, care a dovedit ca numai prin vointa si dedicare poti sa realizezi numeroase proiecte, sa intalnesti oameni minunati si sa gasesti acele sinergii necesare conturarii unor proiecte comune.

Am reusit odata cu implicarea mea in Liga Studentilor Romani din Strainatate sa intru in contact cu aproape toate elementele sau organizatii ale societatii civile – majoritatea actionand in sistemul educational. Am invatat de la fiecare si am inteles ca numai printr-o covergenta a scopurilor/proiectelor, numai pe aceste baze, se poate realiza ceva, si numai astfel, fiecare dintre noi isi poate aduce contributia la conturarea sistemului educational si implicit, a intregii societati.

Constientizand cresterea migratiei tinerilor romani catre universitati din intreaga lume, urmare directa a globalizarii accelerate si a deficientelor cronice ale sistemului educational romanesc, am decis ca, alaturi de echipa LSRS, sa promovez identitatea si valoarea grupului de studenti romani din strainatate, ce reuneste numeroase exemple de excelenta, determinare si caracter si se afla in contact direct cu civilizatia occidentala. Am hotarat ca impreuna sa sprijinim potentialul studentilor romani din strainatate de a contribui la progresul politic, economic, cultural, si etic-moral al Romaniei, dar si sa facem cunoscuta nevoia acuta de organizare, intregire si promovare a comunitatii de studenti romani din strainatate pentru folosul membrilor ei si al Romaniei. Aceste simtaminte ne-au legat in constituirea Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si, in cadrul acestei organizatii neguvernamentale, alaturi de colegii mei, m-am angajat sa actionez intru recunoasterea efortului si meritelor tinerilor romani care doresc sa dobandeasca o educatie la nivel inalt in strainatate, urmarind sa facilitam inscrierea lor la institutiile de profil si contribuind la acomodarea lor intr-un mediu nou. Totodata, am decis, impreuna, sa sustinem intoarcerea acasa a absolventilor romani din strainatate si implicarea lor in procesul de dezvoltare a Romaniei, sa oprim secatuirea acestei tari de valorile sale.

Nu demult, la o reuniune pe teme educationale, comparam noul val de implicare venit nu dinspre autoritatile competente/administratia de stat, ci dinspre societatea civila, respectiv reprezentantii acesteia, cu un neo-iluminism. Putem oare vorbi de existenta sau reaparitia acelor mecena iluminati care au vazut lacunele societatii in care se dezvolta si au realizat nevoia acesteia de revalorizare? Pe o piata secata de valori, de simboluri, de cultura, proiectul Fundatiei Dinu Patriciu vine sa umezeasca acest pamant atat de rodnic odinioara, avand, inca, forta si esenta necesara sa contribuie la edificiul culturii nationale si implicit, a celei universale.

EDUCATIO inseamna CRESTERE, HRANIRE, CULTIVARE. Este nevoie de sprijin pentru a creste, de pentru a putea hrani si de cultura si intelegere pentru a putea cultiva o societate noua, increzatoare in valorile sale. Iata crezul meu fata de acest demers laudabil al Fundatiei Dinu Patriciu!"

Biografie

Din ianuarie 2009, Dragos Preda este Vicepresedinte al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) – ONG ce urmareste interconectarea studentilor romani de peste hotare cu mediul academic, cercetatori, oameni de stiinta, organizatii studentesti (atat din tara cat si de peste hotare), organizatii si reprezentanti ai diasporei romanesti, autoritati ai statului roman, companii si oameni de succes.

Totodata, Dragos este consilier pe politici de aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Departamentul pentru Politica de Aparare si Planificare, Directia Politici de Aparare – functie pe care o detine de la data de 01.07.2008.

Dragos detine o diploma de Licence si una de Maitrise in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Paris 1 Panthéon-Sorbonne (2003-2005). Tot in cadrul acestei Universitati a obtinut, un an mai tarziu (septembrie 2006) diploma de Master 2 – recherche, in cadrul Facultatii de Istorie – specializarea: Istoria Relatiilor Internationale.

Pe durata cursurilor universitare a facut stagii de practica in cadrul Delegatiei Permanente a Romaniei pe langa UNESCO, Paris (2004), in cadrul Ministerului Apararii Nationale – Directia Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale si Serviciul de Politici de Aparare si Securitate (2003), precum si in cadrul Parlamentului Romaniei – Comisia de Aparare (2002).