Finalist: Tudor Luchian
Cercetătorul anului

Tudor Luchian

Universitatea Al. I. Cuza, Iasi

Este profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cu o experienta de 17 ani in invatamant, si cerceteaza biofizica moleculara si celulara. in ultimii cinci ani, a fost conducatorul mai multor proiecte stiintifice: investigatii nanoscopice ale interactiunilor existente intre biomembrane, toxine bacteriene si proteine implicate in transferul de agenti antibacterieni sau studiul mecanismelor de rezistenta la antibiotice prin impermeabilitate la bacteriile Gram-negative pe membrane naturale si reconstituite.
Tudor Luchian explica de unde a venit motivatia pentru astfel de cercetari: "Avand in vedere ca bacteriile devin din ce in ce mai rezistente la antibioticele conventionale, numeroase colective internationale cauta noi cai de a lupta impotriva infectiilor microbiene. O posibila solutie la aceasta problema ar fi utilizarea peptidelor antimicrobiene, iar comercializarea acestora ca noi agenti terapeutici ramane o posibilitate promitatoare”, spune el. Echipa coordonata de profesorul universitar lucreaza la caracterizarea peptidelor antimicrobiene.

In proiectele sale de cercetare, lui Luchian ii place sa-si implice masteranzii si pe doctoranzii. Datorita finantarilor castigate, a reusit sa infiinteze un laborator performant de Biofizica Moleculara si Celulara in cadrul Facultatii de Fizica.

Laboratorul are si un blog biofizicafizicamedicala.wordpress.com/home, iar recent a aparut un reportaj despre laborator pe science Careers.sciencemag.org.

Echipa formata de profesorul Luchian de la Iasi a obtinut premiul I pentru Excelenta de Top in Cercetare Stiintifica in 2008, din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Comentarii: