Finalist: Sinziana Santa
Educatorul/Învăţătorul anului

Sinziana Santa

Scoala cu clasele I-IV Ponorata, Coroieni, Maramures

Este invatatoare la o scoala dintr-un cartier al comunei maramuresene Coroieni, unde majoritatea adultilor nu stiu sa citeasca sau sa scrie. Clasa ei este formata din  26 de elevi romi cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani. Copiilor nu li se pot da carti si caiete acasa pentru ca a doua zi nu le mai au. “Pana acum patru ani in comunitate nu exista electricitate, iar legatura copiilor cu lumea se facea doar atunci cand mergeau la cersit sau cu caruta la targ”, spune Santa.

Pana de curand, scoala functiona intr-o casa cu doar doua camere. Dupa implicarea invatatoarei in proiectul Scoala noastra, casa noastra, institutia a primit un sediu nou. “Acesta a fost inceputul”, spune Sinziana Santa. Au urmat alte proiecte din care a facut parte.

Implicarea parintilor conteaza

A fost mediator scolar in cadrul proiectului Copii romi se pregatesc pentru gradinita, derulat in perioada august 2010-martie 2011. Este coordonatorul scolii in cadrul proiectului national Pasi strategici pentru imbunatatirea accesului la educatie a copiilor romi, care incearca sa desegregheze scolile si sa integreze copiii romi in scoli. Sinziana Santa a organizat ore de remediere scolara pentru a inlatura lacunele elevilor la invatatura si mai multe activitati interculturale: Clubul Intercultural Caravana, Atelier de Martisoare, Atelier de Pictura, Concurs de felicitari pentru mama.

Educatoarea spune ca prin activitatile interculturale in care i-a implicat pe copiii romi si pe cei majoritari, acestia din urma au inceput sa-i accepte mai usor si sa nu-i mai discrimineze. In acest sens, insa, probleme vin si din partea parintilor copiilor majoritari: “Retineri privind integrarea copiilor romi in clase au fost si din partea parintilor copiilor romani, dar fiind invitati sa participe la activitati, au inteles ca numai prin dialog, colaborare si intelegere se vor gasi solutii”.

In lucru

Comentarii: