Finalist: Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei - ONCR
ONG-ul anului în domeniul educaţiei

Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei - ONCR

Bucuresti

Programul cercetasesc ofera posibilitatea dezvoltarii personale continue a copiilor si tinerilor, incepand cu varsta de 7 ani si pana la 24 de ani. Educatia prin cercetasie – care este o educatie non-formala –inglobeaza zeci de activitati, folosite ca metode in dezvoltarea personala a cercetasilor.

Zambete colorate este un proiect al ONCR organizat la nivel national si implementat la nivel local. Membrii centrelor locale ale organizatiei au lucrat cu copiii cu deficiente sau boli cronice din comunitatea lor. Jocurile si temele abordate in timpul activitatilor se doresc a avea un impact pozitiv asupra copiilor, ajutandu-i sa treaca mai usor de probleme si sa aiba incredere in ei. In martie-iunie 2010, proiectul s-a desfasurat in spitale, scoli sau centre sociale din noua localitati, iar peste 1.500 de copii si tineri s-au bucurat de activitatile cu cercetasii-voluntari.

Festivalul Luminii este o sarbatoare anuala a pozitivismului, initiata in anul 2004, de catre filiala de cercetasi din Cluj-Napoca. Cercetasii de toate varstele din cele 11 sucursale participante invita locuitorii la un festival in care sutele de lumanari, fotografiile, jongleriile cu foc sau piesele de teatru vor ajuta participantii sa se decontecteze. In fiecare an, mobilizarea pentru festival este exceptionala: in 2010, 500 de voluntari au confectionat peste 70.000 de cutiute de hartie, denumite gulgute, folosite ca suport pentru cele peste 70.000 lumanari asezate ornamental in parcuri.

Anul acesta, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei a fost invitata de Ministerul Educatiei sa realizeze o zi de activitati cercetasesti in toate scolile din Romania in saptamana 2-6 aprilie 2012, perioada de activitati extracurriculare propusa de minister, denumita Scoala Altfel.

Comentarii: