Finalist: Mirela Spita
Educatorul/Învăţătorul anului

Mirela Spita

Scoala cu clasele I-VIII Al. I. Cuza, Bacau

Invatatoarea i-a implicat pe elevi in proiecte de socializare si prevenire a comportamentelor cu risc la copii si adolescenti, de educatie prin implicare in viata comunitatii locale, in zona Hemeius, Bacau. Peste 70 copii au donat bibliotecii mese de lectura cumparate cu fonduri obtinute din vanzarea felicitarilor confectionate in activitati. Prin proiectul Si talentul meu, elevii sai de clasa a II-a i-au ajutat cu haine, rechizite sau jocuri pe elevi de clasa a II-a din Saucesti, o localitate bacauana inundata de mai multe ori in ultimii ani.

Clasa invatatoarei, premiata pentru reciclare

Un alt proiect de implicare sociala este Patrula Eco, initiat de Centrul Carpato Danubian de Geoecologie, prin care elevii au identificat probleme de mediu din comunitatea locala. Timp de sapte luni, ajutati de invatatoarea Spita, au recunoscut problemele de mediu din zona, le-au fotografiat si au motivat alegerile in agendele eco personale. Elevii au reciclat hartie timp de opt luni, intreaga clasa a predat 3.172 kg de maculatura si a castigat premiul I, la nivel de judet.

“In interactiunea cu elevii cultiv raporturile personale de incredere prin promovarea activitatii de grup, prin incurajari, confirmari, astfel incat sa devina autonomi. Creez o atmosfera incurajatoare, stimulativa. Ma incanta gandul ca  pot dascali copilul nu doar despre ceea ce stiu, ci si despre ceea ce suntem: ne suntem confesori, ne stim experientele, visele si implinirile din fotografii si din povestirile pe care le marturisim”, spune Spita.

Mirela Spita a absolvit masterul Medierea conflictelor in educatie, la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Alexandru I. Cuza din Iasi.

Comentarii: