Finalist: Degi Laszlo Csaba
Cercetătorul anului

Degi Laszlo Csaba

Universitaea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Este lector universitar al Universitatii Babes-Bolyai, Cluj, iar in sistemul de invatamant are o vechime de noua ani. In ultimii cinci ani, a publicat 76 de lucrari stiintifice in reviste de specialitate nationale si internationale si a participat la 10 proiecte de cercetare. Este specializat in asistenta sociala oncologica, multe dintre lucrarile sale se concentreaza pe: consumul de droguri la tineri, depresie in cazul pacientilor cu cancer si psiho-oncologie.

Si-ar dori sa reprezinte asistenta sociala oncologica la nivel european
"In Romania, practica examinarii psihosociale a pacientilor cu cancer nu are inca o traditie sau un protocol profesional, care sa faca posibila depistarea si tratarea situatiilor de criza de origine psihica sau sociala la bolnavii cu boli oncologice", spune Degi. De la aceasta problema a pornit in 2010 doua proiecte pilot de cercetare-interventie, alaturi de organizatii nonguvernamentale din Cluj, care au ca beneficiari pacienti cu cancer.

Extinderea acestor proiecte regionale ar putea fi posibila in perioada 2012-2015 daca ar castiga o finantare postdoctorala. "Crezul meu didactic bazat pe team-work, pe utilizarea capacitatilor, deprinderilor studentilor a fost apreciat", spune Degi despre profesia de pedagog. In prezent, incearca sa se implice in asociatii profesionale reprezentative din tara si din lume. Si-ar dori ca in zece ani sa reprezinte asistenta sociala oncologica la nivel european, dar si la nivelul politicilor nationale din sanatate.

Comentarii: