Finalist: Daniela Ceredeev
Profesorul preuniversitar al anului

Daniela Ceredeev

Scoala cu clasele I-VIII, Vatra Moldovitei, Suceava

Este profesoara de limba si literatura romana si de religie si spune ca in ultimii ani "cheia de bolta" a carierei sale a devenit voluntariatul. "Voluntariatul e felul meu de a spune (si arata!) ca mi-s dragi oamenii simpli in mijlocul carora traiesc de aproape 15 ani, ca-i iubesc pe copiii cu care lucrez de tot atata vreme, ca-mi doresc sa fac ceva pentru a le schimba viata – atat de monotona si arida in bucurii", spune profesoara Ceredeev.

"Sunt fabricant de oameni"

Din 2009, organizeaza un program optional in cadrul Centrului de Documentare si Informare al Scolii Vatra Moldovitei, pentru elevii din clasa a VIII-a, care sa-i incurajeze sa citeasca. Anul scolar trecut, la optionalul Citeste si tu!, au participat 60 de elevi din clasele V-VIII. In fiecare an, de Ziua Mondiala a Cartii, profesoara organizeaza O ora de lectura. Timp de o ora, curtea scolii sau sala de sport se transforma intr-o mare sala de lectura in care fiecare participant citeste un text preferat.

In aceasta vara a participat, alaturi de tineri cercetasi din Belgia, la programul european Tineri pentru Romania. Tinerii au lucrat pe santierul Caminului de batrani din Moldovita, au organizat zile de joaca, activitati de ecologizare, ateliere de incondeiat oua si pictura pe sticla. Daniela Ceredeev spune ca orele sale sunt "un spatiu deschis si democratic, unde evaluarea formativa este norma". "Fac mai curand sugestii decat sa dau ordine. Chiar daca programele scolare m-ar obliga sa sufoc personalitatea copiilor, constientizez faptul ca pentru cei din fata catedrei sunt un model. Sunt – asa cum spunea Tutea - fabricant de oameni", adauga Ceredeev.

Comentarii: