Finalist: Claudia Stoica
Profesorul preuniversitar al anului

Claudia Stoica

Colegiul Economic Pintea Viteazul, Maramures

Preda de opt ani limba engleza in Cavnic, un fost oras minier. Din 2006, odata cu inchiderea minei, comunitatea locala s-a confruntat cu un grad ridicat de somaj, spune Stoica. De aceea, a infiintat, alaturi de cativa colegi, Grupul de Initiativa pentru Invatare Continua si a propus, in parteneriat cu Primaria Cavnic, proiectul Centrul Multifunctional pentru Invatare Continua – Europa – un spatiu pentru activitatile de invatare continua, sustinute voluntar de profesori.

A proiectat un Centru de Invatare Continua

Centrul ar urma sa faciliteze accesul la invatarea continua si reconversia profesionala pentru minerii disponibilizati: profesorii vor sustine cursuri de limbi straine, de utilizare a calculatorului, iar psihologul liceului va organiza sesiuni de consiliere in cariera pentru someri. Proiectul a fost deja aprobat de Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale si va fi finantat prin Schema de Granturi Mici. In acest moment, acordul de grant este in curs de semnare.

Stoica a facut parte din echipa de profesori care au propus optionalul pentru clasa a XI-a Cavnicul, intre trecut si viitor, pentru a-i ajuta pe elevi sa afle mai multe despre mediul in care traiesc. Clubul Rainbow pentru tinerii din Cavnic, pe care l-a infiintat in 2004, este implicat in doua proiecte de schimburi de tineri, in Polonia, finantate de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune.
A initiat si coordonat revista scolara Liceenii...altfel!, despre pasiunile si modul de petrecere a timpului liber al liceenilor, proiect de care este foarte mandra. “Sunt pasionata de meseria mea si nu-mi aduc aminte sa fi vrut vreodata, dupa ce am descoperit limba engleza, sa devin altceva decat profesor de limba engleza”, spune Stoica.

Comentarii: