Scoala pe roti,
Proiecte educationale
Premiul II

"Programul incearca si schimbarea de mentalitate in randul cadrelor didactice si transformarea acestora din persoane menite sa prezinte continuturi aride in mentori care sa consilieze, sa explice, sa faca conexiuni intre materii, sa identifice interesul si disponibilitatea fiecarui tanar spre un domeniu anume", spun organizatorii.

Biografie

Scoala pe roti este un proiect deschis al Societatii Stiintifice CYGNUS - centru UNESCO, implementat pana acum in doi ani consecutiv in judetul Suceava. Proiectul isi propune prevenirea abandonului scolar, incurajarea continuarii studiilor si identificarea unor tineri cu preocupari in domenii diferite din mediul rural izolat geografic sau social, prin activitati de popularizare a stiintei si tehnicii.

Proiectul, care a avut, pana in prezent, in jur de 750 de beneficiari, se desfasoara pe perioada unui an scolar din septembrie pana in august anul urmator, in mai multe etape: deplasari la sfarsit de saptamana in scoli din sate de romi, in sate izolate de munte sau din zona de granita, a unui numar de lectori cu echipamente precum computere, proiector, roboti, telescoape astronomice, microscoape.

Acestia realizeaza prezentari pe teme stiintifice si tehnice, initiaza concursuri tematice, doneaza material didactic si culeg date despre implicarea cadrelor didactice.

Vara, tinerii talentati remarcati in timpul anului sunt reuniti intr-o tabara de vara la care participa personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti. Participantii sunt antrenati in lucrul in echipa, sunt consiliati in ceea ce priveste continuarea studiilor si alegerea unei cariere de profesori de liceu din zona.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010