Programul pentru dezvoltarea abilitatilor de viata la copii si tineri cu dizabilitati de vedere,
Proiecte educationale
Premiul III

Biografie

Implementat in anul 2008 in Bucuresti si in sase judete, avand 770 de beneficiari, proiectul Fundatiei Light into Europe are ca scop dezvoltarea abilitatilor de viata independenta la copiii si tinerii cu dizabilitati de vedere, prin interventia la nivelul beneficiarilor, a familiilor si profesorilor lor, dar si la nivelul comunitatii, prin constientizarea asupra necesitatii si beneficiilor independentei persoanelor cu dizabilitati si a modalitatilor practice de incurajare a acesteia.

In cadrul programului, 100 profesori au primit training si informatii privind ingrijirea vederii, echipamentele de sprijin si comunicare cu elevii surzi, iar 225 elevi au beneficiat de evaluarea vederii functionale si de echipament de sprijin adaptat. De asemenea, alti 250 elevi au primit manuale scolare adaptate nevoilor lor de invatare. Feedback-ul din partea profesorilor arata cresterea motivatiei elevilor si a performantei scolare ca urmare a folosirii manualelor.

Totodata, organizatorii au oferit sprijin parintilor copiilor cu deficiente de vedere, au organizat vizite la muzee si ore de educatie creativa in scoli.

Activitatile proiectului includ: formarea abilitatilor necesare persoanelor cu dizabilitati pentru a se descurca in mod independent, incurajarea folosirii acestor abilitati prin formarea unor atitudini proactive si accesibilizarea contextelor (manuale adaptate, echipamente de sprijin, materiale educationale, studiouri amenajate) si prin accesul la medii diferite care sunt deschise la astfel de experiente (activitati culturale, recreative, campanii de promovare a diversitatii). Totul, pentru a oferi sansa la o viata implinita copiilor si tinerilor cu dizabilitati de vedere.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010