Fundatia de Sprijin Comunitar,
ONG-ul anului in domeniul educatiei
Premiul I

Biografie

Organizatia lupta, de 13 ani, impotriva abandonului scolar din zona Podul Turcului, judetul Bacau, caracterizata prin saracie extrema, infrastructura deficitara si lipsa serviciilor pentru populatie.

FSC a deschis in zona patru centre educationale intitulate "Clubul cu Lipici" care deservesc aproximativ 500 de copii din comunitate. Activitatile acestor centre sunt complexe - cluburi tematice, sprijinirea copiilor cu rechizite si uniforme scolare. Pentru majoritatea copiilor, aceste centre sunt singurele oportunitati de petrecere a timpului liber si desfasurare de activitati extrascolare.

In plus, FSC deruleaza campanii de informare si educare in scolile din zona, cu teme diverse, plecand de la igiena si viata sanatoasa, pana la combaterea violentei in familie si a traficului de persoane.

In paralel, au fost infiintate cateva scoli ale parintilor, in care acestora le este prezentata importanta educatiei, a comunicarii, a metodelor educative moderne. In vacanta de vara sunt organizate scoli de vara, prin care specialistii si voluntarii FSC le ofera copiilor posibilitatea de a-si petrece timpul intr-un mod placut, invatand in acelasi timp lucruri noi si mentinandu-si interesul pentru scoala.

Impactul pozitiv pe care FSC il are in viata acestei comunitati nu se opreste aici. Coordonatorii centrelor sunt localnici, care au astfel, sansa unei activitati diferite de munca la camp, iar pentru elevii buni care reusesc sa fie admisi la licee din oras, organizatia ofera, incepand cu anul acesta, 70 de burse de studiu, precum si consiliere psihologica pentru adaptarea la noua viata departe de parinti.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010