Asociatia OvidiuRom,
ONG-ul anului in domeniul educatiei
Mentiune speciala

Biografie

Pentru a-si indeplini misiunea de a inscrie fiecare copil din Romania la gradinita si la scoala pana in anul 2020, Asociatia Ovidiu Rom aplica o strategie in patru pasi, usor de replicat de catre orice comunitate: actiune comunitara, masuri educationale, sprijin pentru familie si sensibilizarea opiniei publice.

In anul scolar trecut, programul "Fiecare Copil in Scoala" a fost implementat in sase comunitati, oferind sansa de a merge la scoala sau la gradinita unui numar de 400 de copii. Datorita succesului obtinut, in acest an, de program beneficiaza 14 comunitati noi, iar 800 de copii din familii ce traiesc sub limita saraciei au fost inscrisi la gradinita.

Atunci cand se formeaza clase noi din copii care nu au frecventat nicio forma de invatamant organizat, asociatia organizeaza ateliere de pregatire pentru profesori, concentrate pe aplicarea la clasa a noilor teorii ale invatarii. Copiii sunt ajutati, la randul lor, si prin programe de tip scoala-dupa-scoala sau ateliere de vara.

Familiile sunt stimulate sa isi trimita copiii la scoala prin tichete banesti pentru prezenta de 100% si prin sprijin constand in rechizite, gustari sau supraveghere medicala.

Ovidiu Rom a initiat si o campanie de sensibilizare a opiniei publice, prin care personalitati cunoscute incurajeaza oamenii sa intervina atunci cand cunosc copii care nu merg la scoala, incurajeaza parintii saraci sa-si inscrie copiii la gradinita si scoala si subliniaza importanta educatiei timpurii.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010