Fundatia Noi Orizonturi,
ONG-ul anului in domeniul educatiei
Premiul II

Biografie

"Intr-o mare masura, regimul comunist a lasat in urma o societate dominata de apatie sociala, de lipsa valorilor civice si sociale, caracterizata de un nivel mare al neincrederii interpersonale si de sentimente puternice de neputinta in fata diverselor masuri luate de stat". Aceasta este, in viziunea Fundatiei Noi Orizonturi (FNO), cauza lipsei de oportunitati si de modele cu care se confrunta, in prezent, tinerii romani.

Pentru a imbunatati aceasta situatie, fundatia dezvolta, la nivel national, doua programe inovatoare de educatie nonformala, denumite VIATA (educatie prin aventura, constand intr-o tabara anuala de vara in statiunea Straja) si IMPACT(cluburi de initiativa comunitara pentru tineri).

Acest al doilea program a reunit, pana acum, in jur de 5.000 de tineri, alaturi de peste 680 de lideri voluntari, numarul beneficiarilor programului la nivel national depasind cifra de 200.000.

Astfel, proiectele in folosul comunitatii sunt folosite ca instrumente de invatare prin experienta pentru a dezvolta competente si valori in randul tinerilor, dar ajutand si sistemul scolar sa raspunda nevoilor unei piete economice aflata in continua schimbare.

Misiunea FNO este, astfel, aceea de a promova modele de educatie prin experienta de calitate, care dezvolta abilitati de viata in randul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabila a societatii, precum si dezvoltarea capitalului social ca solutie pentru depasirea apatiei civice, mostenire a sistemului comunist.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010