Prof. dr. Rodica Mariana Ion,
Cercetatorul anului
Premiul II

Biografie

Posesoare a numeroase brevete si medalii la saloanele de inventica, prof. dr. Rodica Ion este cercetator stiintific de gr. 1 si presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) Bucuresti.

Unul dintre brevete priveste elaborarea unei creme medicament pentru eradicarea cancerelor maligne de tip keratoze actinice, medaliata la toate saloanele de inventica din Europa si aflata in tratative pentru vanzare de licenta.

Este reprezenentanta Romaniei in doua asociatii internationale de prestigiu in chimie, iar activitatea ei bogata de cercetare in Ingineria Materialelor, specializarea Nanomateriale, se reflecta in numeroasele articole pe care le-a semnat. Totodata, este conducator de doctorat pentru 14 doctoranzi si expert in proiectul de formare a studentilor prin studii doctorale.

In aceasta calitate, prof.dr. Rodica Ion isi implica doctoranzii in activitatea de cercetare a centrului NANOMEC din cadrul Universitatii Valahia Targoviste si stimuleaza activitatea de comunicare si publicare a rezultatelor cercetarilor acestora la diferite simpozioane si conferinte nationale si internationale.

Rodicai i se datoreaza si infiintarea singurului laborator de Fotochimie din tara, la ICECHIM, Bucuresti, precum si publicarea singurei carti de Fotochimie din Romania, in patru volume.

In anul 2008 fost nominalizata pentru Year Women in Biology, in Grecia.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010