Prof. dr. Zoe Petre,
Profesorul anului
Premiul special - Opera Omnia

Biografie

Prof. dr. Zoe Petre a incercat sa faca din anul universitar 2009-2010, ultimul dinaintea retragerii la pensie dupa o cariera de 49 de ani in sistemul de invatamant, un an exemplar pentru intreaga sa cariera didactica.

"E dificil sa separ sustinerea pe care am acordat-o totdeauna studentilor in activitati extra-curriculare si sustinerea proiectelor lor de studii; in ambele ipostaze, m-am straduit sa fiu un adevarat mentor, asa cum au fost pentru mine candva marii mei profesori - D.M. Pippidi, Mihai Berza, Ion Nestor si, nu in ultimul rand, Em. Condurachi, tatal meu, pe care studentii lui il numeau intre ei Pater, tocmai fiindca le fusese mereu un adevarat parinte spiritual", spune prof. Petre.

In acest ultim an, a stimulat participarea studentilor, cu deosebire a doctoranzilor in istorie antica, in activitatea de cercetare stiintifica, colaborand cu ei la doua lucrari de nivel inalt: o "Mitologie Greco-Romana" si proiectul de cercetare incheiat cu un colocviu international si un volum de studii, "Verba volant, scripta manent", cu participare interna-tionala de mare prestigiu.

A indrumat studenti de toate varstele - cu o atentie deosebita pentru doctoranzii din Scoala Doctorala pe care a condus-o - in dezvoltarea lor profesionala si stiintifica.

Totodata, si-a continuat propriile sale cercetari de istorie sociala si culturala a Greciei antice, fara a renunta sa participe la dezbaterea publica pe diferite teme de actualitate, intre care si cele de politici educationale.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010