Tudor Tiron Giurgica,
Elevul anului
Premiul I

Biografie

Tudor marturiseste ca a invatat, in anul scolar care a trecut, trei lectii importante: sa-ti gasesti o pasiune, sa stii sa o impartasesti si sa te molipsesti de pasiunea altora.

El si-a descoperit dragostea pentru fizica si a obtinut recordul de a fi primul pe toate nivelurile de varsta la Olimpiada Nationala, fiind premiat de Ambasada Franceza si facand parte din delegatia oficiala a Romaniei la CERN.

In aprilie a participat la Goteborg, in Suedia, la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene, speciala prin faptul ca toate probele sunt in echipa - amintind de rolul central pe care colaborarea il are in procesul stiintific. Echipa din care a facut parte a adus acasa medalia de aur.

"Am simtit atunci ca ceea ce am invatat in Suedia trebuia aprofundat, si anume lucrul cu oamenii (sau, mai stiintific, inteligenta inter-personala). Am decis sa imi indrept atentia asupra propriei scoli, a propriului oras si asupra unei probleme acute a zilei de azi: protectia mediului", spune el.

Astfel s-a nascut "Green Week", initiativa care a constat, printre altele, in ecologizarea unei importante zone de agrement din apropierea Iasiului, proiectia unor filme, un concurs de fotografie, introducerea in Colegiul National a colectarii selective a deseurilor si peste 500 de elevi implicati.

Tudor a invatat cum sa se molipseasca de pasiunea altora dupa ce a fost selectat in Summer Science Program, un prestigios program de cercetare destinat elevilor de liceu din toata lumea, in California, S.U.A. Timp de sase saptamani, a lucrat, alaturi de colegi de pe tot globul.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010