Cristian Emilian Rosu,
Elevul anului
Premiul II

"Intreaga mea activitate in perioada 2009-2010 a fost menita sa imbine dezvoltarea personala, prin participarea la cat mai multe programe de educatie non-formala si concursuri, cu imbunatatirea calitatii vietii celor din jur, prin cautarea unor solutii de a rezolva probleme grave cu care se confrunta societatea".

Biografie

Principalul lucru care il deosebeste pe Cristian de colegii lui de generatie este ca si-a dedicat ultimul an rezolvarii unor probleme sociale prin propunerea unor solutii inovative. Astfel, prin participarea la diverse concursuri a dezvoltat proiecte precum un aparat ce transforma limbajul prin semne in sunet, facilitand, astfel, comunicarea si integrarea in societate a persoanelor cu deficiente de auz, sau un dispozitiv de stopare a accidentelor rutiere.

Acesta a pornit initial ca proiect pentru concursul international Intel ISEF, insa a devenit mult mai amplu, implicand si o colaborare intre echipa coordonata de el si catedra de Automatica a Universitatii Tehnice Cluj-Napoca.

De asemenea, s-a implicat in activitati de strangere de fonduri, atat pentru propriile sale proiecte, cat si ca participant la organizarea Balului de Caritate al Clubului Lions Oradea.

In prezent, lucreaza la un proiect cu aplicatii in medicina (neurologie), care are ca scop facilitarea interactiunii intre persoanele cu deficiente motorii si lumea inconjuratoare. Proiectul a obtinut medalia de aur la Salonul National de Creatie si Inventica din luna noiembrie a anului 2009.

Pe parcursul acestei perioade, Cristian a luat parte la un numar mare de concursuri de inventica si stiinta, printre care se numara Salonul National de Creatie si Inventica, concursul Infomatrix si Targul International de Stiinta si Inventica Intel ISEF, SUA, obtinand de fiecare data premii.

Vezi interviurile castigatorilor Galei 2010