Facultatea de Filozofie - Universitatea Bucuresti,
Facultatea anului
Premiul II

"Premiul Fundatiei Dinu Patriciu inseamna pentru studentii si profesorii Facultatii de Filosofie a Universitatii din Bucuresti o recunoastere a performantelor, a capacitatii de cercetare stiintifica si educationala a facultatii, precum si o confirmare a valorii culturale si profesionale a filosofiei in contextul societatii noastre.

Tuturor castigatorilor si participantilor la Gala Premiilor in Educatie le uram mult succes in activitatea pe care o desfasoara. Educatia si cercetarea de la noi au nevoie de initiativa, entuziasmul, viziunea si creativitatea de care au dat dovada prin participare la prima editie a Galei."

Romulus Brancoveanu, Profesor, Decan
Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucuresti

Biografie

Facultatea de Filosofie este facultate fondatoare a Universitatii din Bucuresti, infiintata prin Decretul nr. 756 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Facultatea de Filosofie a contribuit si contribuie prin profilul si prin activitatea sa la realizarile de ansamblu ale Universitatii din Bucuresti si ale invatamantului superior din Romania.

Rolul Facultatii de Filosofie in viata culturala si politica a tarii in cei peste 100 de ani de la infiintare poate fi ilustrat cu marii profesori care au predat de la catedrele acesteia, Titu Maiorescu, Constantin Radulescu Motru, Dimitrie Gusti, Nae Ionescu, P.P. Negulescu, Ioan Petrovici, Mircea Florian, Tudor Vianu, Grigore Moisil, dar si cu valoarea si recunoasterea de care se bucura absolventi precum Mircea Vulcanescu, Constantin Noica, Emil Cioran. intre profesorii care au predat sau care predau la facultatea noastra pot fi citate numeroase alte personalitati: acad. Gheorge Vladutescu, acad. Ion Ianosi, acad. Vasile Tonoiu, membri corespondenti ai Academiei Romane cum sunt Ilie Parvu, Mircea Flonta, Alexandru Boboc, profesorii Sorin Vieru, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Dragan Stoianovici si altii. Deasemenea, in facultate sunt douazeci de profesori conducatori de doctorat, dintre care mentionam pe Valentin Muresan, Adrian-Paul Iliescu, Vasile Morar, Mircea Dumitru.

Facultatea de Filosofie este un vector al modernizarii in domeniul educatiei si culturii, dar si al accelerarii evolutiei societatii romanesti catre o autentica si stabila societate democratica si de piata. Facultatea de Filosofie isi face o misiune din a contribui in mod fundamental la dezvoltarea creatiei filosofice si a culturii nationale. Aceasta misiunea este, deopotriva, una culturala, stiintifica si formativa. Ea trebuie realizata prin:

  • deschidere catre tot ceea e este nou in plan cultural, filosofic si stiintific;
  • asumarea unor directii de cercetare indraznete;
  • atragerea tinerilor catre modelele culturale performante;
  • formarea si stimularea gandirii critice si intemeietoare;
  • promovarea unui stil de munca intelectuala independent si creativ;
  • dezvoltarea caracterului aplicativ al disciplinelor filosofice contemporane in contextul noului mediu cultural, economic si social.

In realizarea acestei misiuni, profesionalismul reprezinta o valoarea cardinala.

In Facultatea de Filosofie, invata si cerceteaza peste 800 de studenti, la toate cele trei niveluri de studii caracteristice procesului de la Bologna. Astfel, cei care urmeaza Facultatea in Filosofie isi obtin licenta in filosofie, in cadrul modulelor de istoria si filosofia culturii, filosofie teoretica, filosofie morala si politica si studii europene. La nivel de masterat, Facultatea de Filosofie are urmatoarele specializari: Etica aplicata in societate, in afaceri si in organizatii, Studii europene si etica relatiilor internationale, Istoria si circulatia ideilor filosofice, Istoria si filosofia stiintei, Filosofie analitica, Estetici aplicate in arta teatrala (organizat impreuna cu UNATC), Istoria artei si filosofia culturii (organizat impreuna cu Facultatea de Istorie). Oferta educationala a scolii doctorale acopera intregul spectru al disciplinelor filosofice.

Absolventii Facultatii de Filosofie lucreaza in invatamant si cercetare, dar si in domenii in care competentele critice, explicative, interpretative si decizionale sunt solicitate la un nivel creator, in consultanta si analiza politica, consultanta etica, management organizational, comunicare si jurnalism, administratie etc. Absolventii, din diferite generatii, pot fi intaniti in renumite universitati – Radu J. Bogdan (Tulane University), Valdimir Tismaneanu, (University of Maryland), Adrian Miroiu (SNSPA), Sorin Baiasu (Keele University), Sorin Bangu (Cambridge University), Alex Preda (University of Edinburgh), in licee din capitala și din intreaga tara – Mihaela Gavanescu, Gabriel Sandoiu, Dan Petrache, in organizatii internationale – Dakmara Georgescu (UNESCO), Gabriel Ivan (British Council). Alti absolventi sunt voci distincte in literatura și arta, in discursul public – Matei Vișniec, Calin Vlasie, Elena Ștefoi, Anda Onesa, Stelian Tanase, Cristian Parvulescu, Cristian Preda, Alexandru Radu, in presa si televiziune – Dana Deac, Valentin Zaschievici, Raul Florea, Andreea Ofiteru, Simona Soare, Catalin Balan, in managementul unor firme de prestigiu – Silviu Culea, Ioan Samihaian si altii.